Sırtüstü Stili

B. SIRTÜSTÜ STİLİ

Sırtüstü yüzme tekniği, birçok yönüyle diğer stillerden ayrılır. Adı üstünde sırtüstü yüzülen tek stil olmasının yanısıra başımızın yüzerken sürekli sabit durduğu tek stildir. Yüzerken yönümüzü tayin etmek çok zordur ve gittiğimiz yönü göremeyiz. Kalça ve omuz rotasyonu ve kulaç biçimi en çok serbest stildekine benzer. Oldukça hızlı bir stildir; neredeyse kelebek stil kadar hızlıdır. Hatta 25 metrelik havuzda 200 metrede sırtüstü dünya rekoru kelebekten hızlıdır (kelebek 1.50.73, sırtüstü 1.49.05).

Bu stilin bir diğer özelliği ise omurgasında problem olanlara en çok önerilen stil olmasıdır. Sırt, bel ve boyun fıtığı veya fıtık başlangıcı olanlara sırtüstü yüzmeyi şiddetle tavsiye ediyoruz. Ayrıca yüzülmesi çok zevkli de bir stildir.

Ancak sırtüstü yüzerken bazı güvenlik önlemlerine dikkat etmek gerekir: Açık denizde yüzüyorsanız her 8-10 kulaçta bir yüzüstü dönüp yönünüze bakın, etrafta sörf yapanlar veya motorlu deniz taşıtları varsa kesinlikle bu stili tercih etmeyin. Havuzda yüzüyorsanız, kulvarsız havuzlarda ve sırtüstü bayrakları olmayan havuzlarda bu stili denemeyin. Kulvarın hep sağını takip edin. Olası kaza risklerini asgariye indirmek için bazı havuzlarda (özellikle yurt dışında) sırtüstü yüzmek yasaklanmıştır.

 

Sırtüstü stili doğru tekniğiyle yüzmezseniz çabuk yorulur ve sıkılırsınız.

Doğru stilde:

1. vücut, kalçalar ve omuzlar sürekli su yüzeyine çok yakındır,

2. kulaçlar çok rahat ve geniş hareketlerle, omuzlardaki rotasyon hareketiyle atılır,

3. vücut her kulaçta sağa ve sola rotasyon yaparken baş sürekli sabittir,

4. ayak vuruşu sürekli, rahat ve serbest stildekinden daha güçlüdür,

5. kulaçlar suyu çok güçlü ve rahat bir tempoda çeker ve kulaç iyice geriye doğru uzatılıp kalça hizasını geçtikten sonra sudan çıkarılır. Bu stili tam ve doğru olarak uygulayabilmek için bazı alıştırmaların yapılması gerekir.

Kulacı 3 evrede inceleyelim:

1. evrede kol suya tam olarak parmak uçları gerideki duvarı gösterecek şekilde ve önce serçe parmağı suya temas edecek şekilde girer. Bu evrede kol suya girip 30 cm kadar derine iner ve iyice geriye doğru gerilip bir an beklenir; bu aşamaya suyu yakalama aşaması da denir.

2. evrede kol suyu çekmeye başlar. Dirsekten 90 derece kırılarak ilerleme yönünün aksine doğru çekme hareketi yavaşça başlayıp gittikçe ivmelenir ve hızla bitirilir. Bitiriş aşamasında su bacaklara doğru itilir ve el kalçayı geçene kadar devam eder.

3. aşamada ise kol sudan çıkarılır. Önce baş parmak sudan çıkacak şekilde kol pozisyonu ayarlanır ve kol dirsek ve bilekten hiç kırılmadan suya tam dikey olarak hareketine devam eder. Başın arkasına uzatılıp hafif dışa doğru rotasyon yapıp suya girer.

Genel olarak yapılan hatalar:

1. vücudun rotasyon yapmaması,

2. kolun iyice geriye doğru uzatılmaması,

3. kolun dirsekten kırılarak suya girmesi,

4. suyu çekerken kolun dirsekten bükülmemesi

5. kulacın tamamlanmadan sudan çıkarılması

6. başın yukarı aşağı veya sağa sola döndürülmesi.

 

www.yuzmeegitimi.com/

www.ankarayuzmekulubu.com/

www.mersinyuzme.com/

www.atayuzmekulubu.com/